Składniki
ciasto:
5 żółtek,
25 dag masła,
1/2 szkl. cukru pudru,
3 szkl. mąki,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa:
3 op. jogurtu greckiego (330 g),
1 i 1/4 szkl. cukru pudru,
5 białek,
cukier waniliowy,
2 budynie śmietankowe bez cukru,
3 łyżki wiórków kokosowych,
2 szkl. mrożonych jagód lub borówek
Ciasto:
składniki zagnieść i podziel na dwie części (3/4 i 1/4 ). Każdą owinąć folią,
włożyć na 1 godz. do lodówki. Masa: białka ubić ze szczyptą soli na sztywną
pianę. Po ubiciu stopniowo dodawać cukier puder i cukier waniliowy, ponownie
ubijać. Dodać proszek budyniowy, zmiksować. Następnie dodać jogurt grecki i
delikatnie wymieszać łyżką. Dosypać wiórki kokosowe. Blachę wyłożyć papierem do
pieczenia. Większą część ciasta zetrzeć na dno blachy, delikatnie dociskając i
wyrównując powierzchnię. Wlać masę jogurtową. Na warstwę jogurtową położyć
mrożone jagody, zetrzeć resztę ciasta. Piec 50-60 min. w 180 st C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz