sobota, 14 lutego 2015

Coś dla ciała! Tort naleśnikowy.

TORT NALEŚNIKOWY
składniki
5 naleśników
1 jajo
farsz zielony
450 - 500 g szpinaku
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
sól, do smaku pieprz
farsz czerwony
5 dużych marchwi
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
sól, cukier do smaku

Farsz zielony:
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, usmażyć na odrobinie oleju. Kiedy cebula będzie zeszklona dodać szpinak (jeśli używamy mrożonego, wcześniej odmrozić i odsączyć z wody). Na koniec dodać wyciśnięty ząbek czosnku oraz przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Farsz czerwony
Marchew zetrzeć na dużych oczkach tarki, ugotować w małej ilości wody ze szczyptą soli i cukru pod przykryciem, kiedy marchew będzie ugotowana odcedzić i dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego.

W tortownicy układać kolejno naleśnik, farsz czerwony, naleśnik, farsz zielony, naleśnik, farsz czerwony, naleśnik farsz zielony, naleśnik ;)
Całość zalać roztrzepanym jajkiem (ja dodatkowo manewruję tortownicą, aby jajko wpłynęło w przestrzeń między tortem, a tortownicą).

Zapiekać w temperaturze 150 st. około 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz