TORT NALEŚNIKOWY
składniki
5
naleśników
1
jajo
farsz
zielony
450 -
500 g szpinaku
1 duża
cebula
1
ząbek czosnku
sól,
do smaku pieprz
farsz
czerwony
5
dużych marchwi
1
łyżeczka koncentratu pomidorowego
sól,
cukier do smaku
Farsz
zielony:
Cebulę
pokroić w drobną kosteczkę, usmażyć na odrobinie oleju. Kiedy cebula będzie
zeszklona dodać szpinak (jeśli używamy mrożonego, wcześniej odmrozić i odsączyć
z wody). Na koniec dodać wyciśnięty ząbek czosnku oraz przyprawić do smaku solą
i pieprzem.
Farsz
czerwony
Marchew
zetrzeć na dużych oczkach tarki, ugotować w małej ilości wody ze szczyptą soli
i cukru pod przykryciem, kiedy marchew będzie ugotowana odcedzić i dodać
łyżeczkę koncentratu pomidorowego.
W
tortownicy układać kolejno naleśnik, farsz czerwony, naleśnik, farsz zielony,
naleśnik, farsz czerwony, naleśnik farsz zielony, naleśnik ;)
Całość
zalać roztrzepanym jajkiem (ja dodatkowo manewruję tortownicą, aby jajko
wpłynęło w przestrzeń między tortem, a tortownicą).
Zapiekać
w temperaturze 150 st. około 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz